Vår historia

Mared SustainTech AB har varit en del av Mared-familjen ända från början, 1967, och har en lång och gedigen historia. Scrolla ner för att se vår tidslinje!

1967

Ingenjörsfirman J Mared AB startas i Jarl Mareds källare i villan i Huskvarna.

1968

Första Hannover-mässan. Ryktet om det nya maskinföretaget sprider sig i branschen och även bland maskintillverkare i Tyskland där de bästa och mest kända finns. Ingenjörsfirman har nu agenturavtal med betydande tillverkare; Hymmen, Wemhöner och Hildebrand för att nämna några.

1969

Ingenjörsfiman J Mared AB växer ur källaren i villan och flyttar till centrala Huskvarna. Lokalen delas med Jarls hustru Aino som arbetar som sjukgymnast. Förutom Jarl består nu företaget av fyra säljare, tre servicetekniker, administrativ personal och en teknisk chef.

1974

Efter att huserat några år i Rosen-huset i Huskvarna är det nu dags för nästa flytt. En tomt på Öxnehaga köps och vi bygger stora lokaler som rymmer kontor, verkstad och utställningshall.

1976

1976 importerar bolaget, tillsammans med Kinnarps AB, den första brikettpressen i Sverige och det blir startskottet för en helt ny bransch – förädlade biobränslen. Med briketter i stället för spån ökar verkningsgraden i pannorna kraftigt hos kunderna och i stället för ett spånunderskott som tidigare står man helt plötsligt med ett bränsleöverskott i form av briketter. Köpet efterföljdes av mycket experimenterande men succén uteblev – trovärdigheten på långvarig försörjning av briketter fanns inte och briketterna hamnade på tippen.

1978

Kontorets fikarum med tidstypiska möbler. I bakgrunden Huskvarna och Vättern.

1980

Bolaget Svensk Brikettenergi AB bildas och integreras i Mared. Nu stämde tajmingen bättre och tillverkningen av briketter tog fart.

1988

Nu utkommer det första numret av Mared Info, en tidning som avhandlade de senaste nyheterna från Mared blandat med skvaller från branschen. Tidningen utkom ända till 2005 och har idag blivit ersatt med digitala nyhetsbrev.
Bild på Mats Mared, vd.

1999

Nu kommer Jarls son Mats Mared in och axlar ansvaret som vd

2003

Mared ombildas. Fram till nu har företaget arbetat på två olika marknader; träindustrin samt bioenergi och miljö. Nu delas det istället till två separata affärsområden: Energi och miljö respektive träbearbetningsmaskiner.

2022

Nu ger man koncernen och bolagen ett ansiktslyft genom att ta fram en ny grafisk profil med ny logotyp. Vi inför en gemensam namnstruktur och samlas kring en ny, tydlig visuell varumärkesprofil.

2024

Samtliga bolag i Mared-koncernen får nya hemsidor med ny fräsch design.